Hukuk davalarında da ceza yargılamalarında da temyiz kanun yolu mevcuttur. Fakat bu yazıda ceza yargılamalarındaki temyiz kanun yolundan bahsedeceğiz. Temyiz, istinaf mahkemelerinin (Bölge Adliye Mahkemelerinin ilgili Ceza Daire’lerinin) verdiği karara karşı bir üst mahkemeye taşınarak (Yargıtay Ceza Daire’lerinde) tekrardan incelenmesidir. Taraflar istinaf mahkemesine başvurarak Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararın bozulması isteminde bulunurlar.
Temyiz Süresi Kaç Gündür?
Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının sanığa veya varsa ceza avukatının tefhiminden (yüzüne karşı kararın okunması) veya tebliğinden itibaren 15 gündür. Bu sürecin son günü tatil gününe denk gelme durumunda bir sonraki iş günü beklenir.
Nasıl Temyiz Başvurusu Yapılır ?
Öncelikle istinaf mahkemesi kararının sanığa veya sanığın ceza avukatına tefhim edildiyse önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi süre tutum dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından kararın sanık veya varsa ceza avukatına tebliğinden sonra istinaf mahkemesine (bölge adliye mahkemesine )temyiz dilekçesi vererek yapılır. Önerimiz ; temyiz dilekçesi gibi hayati derecede önemli bir dilekçeyi kendiniz yazmamanız, mutlaka bir ağır ceza avukatı veya ceza avukatı aracılığıyla yazmanızdır.
Hangi Kararlar Temyiz Edilemez ?
Bu yazımızda sizlere Bölge Adliye Mahkemeleri’nin istinaf başvurusuna esastan red kararı verdiği hapis cezalarının hangilerinin temyiz edilemeyeceğinden bahsedeceğiz. İlk Derece Mahkemesi (yani Ağır Ceza Mahkemesi veya Asliye Ceza Mahkemesi ) 5 yıl veya daha az bir hapis cezasına hükmetti ise ; istinafın bu kararın istinaf talebini esastan reddetmesi durumunda bu karara karşı temyiz yolu kapalıdır. Mesela; Ankara…. Ağır ceza mahkemesinin bir suçtan 4 yıl 9 ay hapis cezasına hükmettiğini varsayalım. Bu kararı da Ankara Ceza Avukatları veya Ankara Ağır Ceza Avukatları istinaf etmiş olsun. İstinaf Mahkemesi, bu istinaf talebini esastan reddederse, bu karara karşı temyiz yolu kapalıdır.
Tekrar etmekte fayda olduğunu düşünerek, lütfen böyle önemli bir dilekçeyi kendiniz hazırlamayınız. Önerimiz Ankara Ağır Ceza Avukatı ile bu dilekçeyi hazırlamanızdır.
Temyiz süresi 15 gündur eğer dilekçe hazirlicaksaniz kendiniz yapmayin ankara ağır ceza avukatına başvurun
Çok yardımcı oldu teşekkürler emeğinize sağlık.
Çok iyi bir anlatım temyiz almak gerçekten çok önemliymiş burada ki makaleyi daha çok ziyaret edeceğim
Cok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için
Temyiz edilen suçların nitelik farkı var mıdır hocam
Benim arkadaşımın davası vardı temizge gitti bu konularda bişey bilmiyom ama ilgimi çekti
Temyiz ile ilgili bilgimiz oldu sayenizde teşekkür ederim
İçeriği çok geniş ve çok bilgilendirici olmuş emeklerinize sağlık gerçekten sıkılmadan ilgiyle okudum
İyki bu yazı karşıma cıktı temyiz basvurusu yapicaktim cok iyi oldu
Ben ablam davası vardı bu bilgiler bana lazım çok yardımcı oldu
Temyizi ne demek olduğunu merak ediyordum yazınızı ilgiyle okudum Bilgiler edindik sağolun
Temyizi biliyordum ama bukadar detaylı bilmiyordum teşekkürler
Çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık
Temyiz ile ilgili aradığımız her türlü bilgi mevcut Teşekkürler
Temyizden sonra cezasi affedilen nice insanlar biliyoruz.Bu sureleri hangi durumlarda temyiz yolu kapalidir bilmemiz onem arzediyor.